När är polyester bättre?

Löpare på VårrusetSyntetiska fibrer har ofta ett dåligt rykte i klädsammanhang. Men det finns situationer där polyester är det bästa valet. Det gäller inte minst i gymnastiksalen och i skogen.

Det finns många olika material i våra kläder idag, men de vanligaste är ändå bomull, polyester och ull. I de flestas garderober dominerar bomullen stort, men idag är det svårt att hitta exempelvis vinterkläder som inte innehåller några procent polyester eller annan syntetfiber.

Polyester är en fiber som dras med ett dåligt rykte. Och det är sant att det finns nackdelar med materialet, och med andra typer av syntetiska fibrer. Råvaran är olja, som är smutsigt att utvinna. Plagg i polyester börjar dessutom ofta lukta efter ett tag.

Men polyester har också många fördelar. Det är ett slitstarkt material, vilket gör att det ofta blandas med bomull eller ylle för att göra plagg mer hållbara. Den som har ägt ett par strumpor i ull/polyester-blandning och ett par i 100 % ull vet hur stor skillnaden är. Ren polyester kan dessutom återvinnas, och nya plagg kan göras av exempelvis återvunna plastflaskor. Plagg av återvunnen polyester blir allt vanligare i handeln.

Fiber och fukt

Fuktig polyester är en helt annan femma än fuktig bomull. Plagg i polyester andas bättre, det är därför man gör underställ i materialet, och torkar också snabbare. Idag finns värmeplagg fyllda med ett luftigt syntetmaterial. De värmer inte riktigt lika bra som dunfyllda plagg, men de torkar snabbare. Bra för den som rör sig i snöblandat regn.

Om man av någon anledning vill undvika syntetiska fibrer helt och hållet så finns det alternativ. Om man letar lite kan man hitta exempelvis underställ i en blandning av ull och siden. Men då får man som sagt leta lite, och man bör vara beredd på att det blir dyrare än om man väljer ett alternativ med syntetiska fibrer.