Mjukiskläder på jobbet, passande eller inte?

Kan man klä sig i vad som helst på jobbet? I det svenska arbetsklimatet råder sällan strikta klädkoder, vilket tyder på att det bör vara möjligt att kunna klä sig avslappnat och ledigt. Nedan följer en rad tips om hur man ska gå tillväga för att trots sina bekväma kläder se någorlunda proper ut.

 

Enligt en artikel i Metro föredrar elever allt oftare luvtröjor och mjukisbyxor med skoltryck, framför dyra märkeskläder. Märkesfixeringen tenderar att vara stor på vissa håll i landet, men mjukiskläder med skoltryck blir allt mer populärt. Detta tros bero på att man som elev vill visa vilken skola man går på, vilken gemenskap man tillhör och att man är stolt över sin utbildning. Kläderna används inte uteslutande av elever utan börjar även få andra intressenter, som till exempel rektorer, föräldrar och lärare.

 

Strikta klädkoder i Sverige

I Sverige idag är det väldigt få arbetsplatser som har strikta klädkoder. De få som finns är möjligen banker, där klädkoderna fortfarande är förhållandevis konservativa, skriver Svenska Dagbladet. Något som det ofta är fokus på är att man ska smälta in. Ett råd som brukar ges till en nyanställd är att klä sig i sina bästa vardagskläder första arbetsdagen, och sedan anpassa sig dagen därpå. Det handlar alltså generellt om att vara neutralt klädd, speciellt om man är ett ansikte utåt för företaget. De klädval man gör kan nämligen sända många signaler om faktorer som sociala positioner, självförtroende och stabilitet.

 

Så kan du bära sköna kläder på jobbet

Att ha mjukisbyxor till vardags även på en arbetsplats fungerar såklart inte om det finns en strikt klädkod, men så länge det enbart är helt, rent och neutralt som gäller går det oftast bra. Tidningen Café delger några tips på hur man kan komma undan med att klä sig bekvämt genom att välja rätt sorts mjukisbyxor. Det första tipset är att använda mjukisbyxor med smal passform, så att de inte ser ut som typiskt slappa kläder. Istället ska de gärna påminna om jeans eller kostymbyxor i utseendet. Man bör även tänka på färgen som bör vara mörk, då ljusa färger och grått tenderar att synas på långt håll. Vidare ska man även tänka på att matcha mjukisbyxorna med nätta och mjuka överdelar och skor, för ett stilrent och neutralt helhetsintryck. Sköna kläder för jobbet som även ser stilrena ut går att hitta på www.hangmatta.com