Mjukisbyxans återkomst

Ett plagg som är tillräckligt bekvämt, eller tillräckligt praktiskt, försvinner aldrig helt och hållet. Men nu är det mycket som tyder på att mjukisbyxan är tillbaka, på bred front.

Mysbyxor, mjukisbyxor, joggingbyxor… Kärt barn har som bekant många namn. De som är födda på 70- och 80-talet förknippar kanske den här typen av byxor, i mjukt bomullstyg, med tiden på dagis, som förskolorna för det mesta kallades förr. En del släpper aldrig de här byxorna, utan fortsätter använda dem hela livet. Andra vill inte bli påminda om den tidiga barndomen, utan slutar med dem så fort de börjar skolan.

Som så mycket annat gör mjukisbyxor ny entré i modet med jämna mellanrum. Senast det begav sig var det med märken som Juicy Couture, som gjorde set med hoodie och mjukisbyxor i pastelliga färger, med en stor logotyp tryckt över rumpan. Mjukisbyxor finns även i alla sportmärkens kollektioner, alltid, vilket har gjort att man alltid kunnat se byxorna i de kretsar där det är vanligt med sportkläder till vardags. Även om de senaste årene ket har gjort att man alltr där det är vanligt med sportkläder till vardags. Även om de senaste ket har gjort att man alltårens sport- och träningskläder nästan uteslutande varit i syntetmaterial, så har mjukisbyxor varit fortsatt populära bland de som tränar styrkelyft. Mjukisbyxor glider inte på bänken när man tränar bänkpress, och kommer inte att lukta lika illa som ett par kompressionstights i syntetmaterial om de blir liggande i väskan en hel dag.

De mjukisbyxor som man hittar i butikerna den här hösten är inte sällan lite lyxigare varianter. Det kan handla om dyrare material, eller om byxor som på andra sätt har en lite mer exklusiv känsla, och det gäller även byxor från t.ex. H&M.

Lyxigare materialSkejtare i mjukisbyxor

För den som har råd finns mjukisbyxor i 100 % ull från Harris Wharf. De kostar 2900 kr på Nitty Gritty i Stockholm, och har en ganska klassisk mjukisbyxeprofil. Vill man ha ett par riktigt lyxiga byxor, men där lyxen döljs med klassiska ränder på sidorna, kan man välja ett par Wool Jersey Track Pants från Engineered Garments. Det rör sig om ett par riktigt klassiska joggingbyxor, tillverkade i USA av en blandning av ull och polyester. Vill man ha en smalare silhuett finns också byxor i en liknande blandning från Marni. Dessa byxor är tillverkade i Italien.

När cargobyxorna, alltså byxor med benfickor, slog igenom på bred front på 90-talet gick det att hitta mjukisbyxor med benfickor, även om de knappast var vanliga. Kanske är tiden mogen för den här typen av byxor nu, när man vill vara bekväm men ändå ha möjlighet att bära med sig både telefon och powerbank för att kunna fånga några riktigt åtråvärda pokemons. Stone Island, märket som är många fotbollsfans favorit, har flera modeller med en eller två benfickor. En del av modellerna har också genomgått märkets karaktäristiska garment dying-behandling.

När det gäller byxornas snitt kan man välja mellan den klassiska mjukisbyxesilhuetten, eller en modernare design med smalare ben. Om man vill ha fallet hos ett par kostymbyxor rekommenderas H&M:s ”kostymjoggers”, i en blandning av polyester och viskos. Byxorna har dold dragsko, resår i midjan, och pressveck.