Miljösmarta kläder

Svenskarnas shoppande tillhör den fjärde största påverkan av landets koldioxidutsläpp. Produktionen, transporter till varuhusen och antalet plagg vi köper har stor påverkan på miljön. Det finns många bra knep man kan använda sig av för att lyckas vara miljösmart när man tar sig ut på en shoppingrunda.

Dags att rensa garderoben för att fylla på med mode inför våren? För att värna om miljön är det därför viktigt att man tänker till en gång extra innan man tar sig ut på en shoppingtur. Som man skriver om i en artikel på forskning.se är just klädinköp den fjärde största boven för landets koldioxidutsläpp. Detta visar en doktorsavhandling av Sandra Roos, som jämfört miljöpåverkan från olika typer av textilier i ett livscykelperspektiv. Forskningen visar även att textilfärgningen har stört miljöpåverkan av alla delar i produktionen.

Vi svenskar köper i genomsnitt 50 nya plagg varje år, vilket många av dem inte är producerade med hänsyn till varken miljön eller tillverkarna. Det är dock väldigt svårt för konsumenterna att ta del av information om varje enskilt klädesplagg. Om informationen var lättare att ta till sig skulle fler vara medvetna om hur, var och av vad som kläderna är producerade av.

För att ändå på bästa sätt minska miljöpåverkan när man köper kläder, finns det många bitar man kan lägga lite extra energi på. Om man tänker till en gång extra innan man tar sig ut på shoppingrundan kan man faktiskt göra stor skillnad.

Såhär handlar du kläder miljösmart:

  • Som vi skrev i ett tidigare inlägg är det miljösmart att välja bekväma kläder med minimalt innehåll av bomull. För att värna om miljön och inte uppmuntra till bomullsodlingar är det bra att välja kläder med miljömärkning.
  • Alla har vi våra gömmor längst in i garderoben där de oanvändbara kläderna ligger och väntar på att få se dagsljus. Det många inte tänker på är att man faktiskt har mer användning av kläderna än man tror. Oftast har man glömt bort vilka plagg som ligger och vilar i högen, vilket ibland är sådana plagg som man faktiskt skrivit upp på ”att köpa- listan”.
  • Välj e-handel före bussresan till varuhuset. E-handel är i de flesta fall bättre för miljön i det faktum att man väljer att använda kläderna man beställer.
  • Använd kläderna oftare. Vanligtvis ska man kunna använda kläderna cirka 100 till 200 gånger, vilket en konsument sällan väljer att göra.