Många stockholmare blir lurade online

Antalet bedragare på nätet ökar, likaså antalet lurade människor. Bedragarna är skickliga och det kan gå mycket fort att bli lurad. Något som ser helt harmlöst ut kan vara en riktig fälla som kan förstöra ekonomin. Allt fler Stockholmare blir nu lurade online och det gäller att vara på sin vakt för att slippa bli drabbad. 

Klart att man ska kunna handla tryggt och säkert på nätet, och det kan du i de flesta fall också. Men det gäller att förebygga att drabbas av bedrägerier av olika slag online. i de allra flesta fall rör sig bedrägerierna om att någon snor ens identitet eller kortuppgifter till banken och bankkontot – vilket kan ha förödande konsekvenser.

Anmäldes över 2000 datorbedrägerier i maj månad

I en artikel från Mitti Stockholm kan man läsa om att det under maj månad anmäldes 2016 datorbedrägerier, vilket är en ökning på antalet anmälda bedrägerier av den slaget jämfört med förra året. Samtidigt ska man veta att det är många som inte anmäler denna typ av brott, då det kan vara svårt att komma vidare med dem om man godkänt olika avtal online utan att veta vad man egentligen godkänner och kanske inte läst det finstilta. Kortbedrägerierna ska ha ökat med hela 41 procent under 2018 jämfört med året innan, sett på hela Sverige. 

Stockholm mer drabbat – varför?

Hur kommer det sig då att Stockholm verkar vara mer drabbat? Det beror förmodligen på att Stockholmarna är några av dem som handlar mest online. Gör man det, blir det naturligt att man kanske har en större risk av att drabbas av stöld när det kommer till kortuppgifter. För att undvika bedrägerier ska man se till att kortet är spärrat för att använda utan mobil bank ID, samt se till att skydda pinkod och andra koder. Dessutom kanske man inte ska handla på sajter som ser skumma ut, eller nappa på erbjudande där man inte läser det finstilta.