Juligt mode

Snart är julen här, och då är det många som firar tillsammans med nära och kära. Många vill klä sig lite avspänt men ändå elegant. Hur gör man det på bästa sätt?

På julen vill man gärna klä sig en aning elegant, men samtidigt mysigt. Det blir mycket stillasittande vid denna högtid, och därför är det inte konstigt att de flesta förknippar jul med stickade och virkade plagg. De senaste åren har det blivit populärt med fula jultröjor av amerikansk modell. Dem kan man ha på en julfest med sina kompisar, men de passar sig inte riktigt till en familjehögtid, som ju julen är för de flesta. Så vad ska man ha istället?Syskonpar i juliga kläder

Fair Island

Om du inte vill ha en tröja med typiskt juligt motiv, som Colin Firth i Bridget Jones Dagbok, så finns Fair Island-motiv i många varianter hos märken som Gant och Ralph Lauren. Det här mönstret, som ursprungligen kommer från Shetlandsöarna, blev populärt på 30-talet efter att prinsen av Wales, Edward, hade burit en tröja i mönstret.

Idag finns mönstret, och mer eller mindre trogna varianter och imitationer, inte bara på stickade tröjor, utan även på klänningar, strumpor och säkert några andra typer av plagg. Om man vill matcha flera plagg med den här typen av mönster bör man låta tröjan eller klänningen synas mest, och inte komplettera med strumpor i starka färger.

Virkad eller stickad slips

Om du har en X- och en Y-kromosom, eller bara är förtjust i manligt mode, vill du kanske ha slips kring halsen. De flesta är överens om att det bästa valet är en stickad eller virkad slips. En sådan ser man sällan i formella sammanhang, men det är ändå ett mycket mer elegant val än en slips med julmotiv, som ska undvikas i alla lägen.

Vissa tror att virkade slipsar bara finns i ull, men de finns också i andra material, som silke och bomull. Slipsar av den här typen är nästan alltid helt raka, och smalare än andra slipsar. Det gör att man kanske måste knyta en annan slipsknut än den man är van vid.