Bekväma kläder utan bomull

Med dagens stora intresse för mode och inredning i världen ökar samtidigt arbetet i   bomullsindustrin. Många drar ändå sitt strå till stacken och tänker återvinning eller väljer att arbeta med bomull som är ekologisk. Nu är även världens första Svanenmärkta jeans släppts på marknaden.

 

I Dagens Handel kan man nu läsa om hur märket Velour by Nostalgi lanserar en ny kollektion Svenen-märkta jeans. Jeansen är gjorda av tyg som tillverkats med kemikalier som Svenen har kontrollerat och godkänt. Kontrollen inför uppfyllande av märkningen har innefattat både material, framställningsprocess, krav på bra arbetsförhållanden i fabriken och att varumärket tar ansvar för de förpackningar som jeansen levereras i. Dessutom är jeansen välsydda, ska hålla länge och vara bekväma. I samma spår har även Björn Borg kalsonger vandrat, som i höstas drog igång en kampanj om bekväma underkläder för träning där bomullen är utesluten.

 

Men vem behöver bomull? Genom att slippa bomullen i kläderna kan man bidra till att minska bomullsproduktionen som inte alls är hälsosam för vår moder jord. För att ta tillvara på redan tillverkade kläder bygger nu re:newcell en ny fabrik i Kristinehamn med fokus på textilåtervinning. Mattias Jonsson, vd för re:newcell beskriver för Nya Kristinehamns-Posten att man kommer köpa in jeans som kommer att rivas sönder till damm. Dammet kommer sedan lösas upp och avfärgas innan man pressar ut vattnet ur massan för att skapa nya bomullsfibrer. Med dessa bomullfibrer kommer trådar att tvinnas som i sin tur vävs till nytt tyg. Sedan kommer processen vara klar i fabriken och andra företag kommer få sy upp kläder av tygen.

 

Ekologisk bomull

Sveriges Konsumenter kan man läsa om att världen handlar mer och mer kläder, att modeveckorna sätter modet för att alla sedan ska springa iväg och köpa varje säsongs hetaste trend. I och med detta ökar textilkonsumtionen drastiskt och resurserna för tillverkningen måste bli större. De som odlar bomullen och sedan syr kläderna bor tyvärr oftast i länder med sämre standard, man har låg lön och dåliga arbetsförhållanden. Samtidigt flödar kemikalierna i fabrikerna och vattentillgången är skyhög.

Men som tur är finns det det platser på jorden där man satsar på ekologisk bomull och odlar helt utan bekämpningsmedel eller konstgjorda gödningsmedel. Utan dessa farliga ämnen skadas inte djur- och växtlivet och marken slipper förgiftas. På detta sätt kan man klassa vissa kläder med ekologiska märkningar. Men att tänka på är att just bomullen kan vara ekologisk men ändå vara dränkt av kemikalier från färgningen eller för att slippa mögel under frakten.

 

Ekologisk bomull ska certifieras för att få kallas ekologisk. Sveriges Konsumenter listar kraven för vad som klassas som ekologiskt vad gäller bomullen:

 

  • Tillverkningen av bomullen ska vara helt utan bekämpningsmedel och konstgjorda gödningsmedel
  • Marken där bomullen odlats måste ha varit fri från kemikalier i minst tre år
  • Odlingen ska ha varit varierad med tillsammans med andra grödor